Crisis? What Crisis?

In september was ik in het Gelredome om mijn jeugdhelden van Supertramp bewonderen. In het Gelredome speelden ze werkelijk de sterren van de hemel, ik vond het helemaal geweldig. Rudy, School, Breakfast in America, ze speelden alle topnummers!

Een aantal van de oudjes was er nog bij, aangevuld met een paar jonge honden. Twee generaties in een topact, maar het was de kwaliteit van vroeger. Weinig Crisis dus. (dat nummer hebben ze niet gespeeld, dat was dan wel weer jammer, beetje crisis eigenlijk)

De bankencrisis heeft echter wel diepe sporen nagelaten. Door alle reorganisaties en bezuinigingen zijn veel mensen getroffen door het verlies van hun baan. Veel organisaties hebben moeten saneren om te overleven. Met niet ingrijpen en daarmee “aardig” zijn voor allemaal riskeerde je dat je in een latere fase alsnog onaardig moet zijn, maar dan voor een veel grotere groep. Voor velen een nare periode, hoe begrijpelijk en logisch deze maatregelen veelal ook zijn.

Wat mij wel verbaasd heeft is dat, behalve de deeltijd-WW, er weinig andere creatieve varianten zijn bedacht waardoor de totale hoeveelheid werk over hetzelfde aantal mensen verdeeld is. Misschien zijn er wel veel mensen die eigenlijk altijd al in deeltijd wilden werken die hun kans nu hadden kunnen krijgen. En als het om loonkosten gaat, dan waren er misschien wel mensen bereid geweest om salaris in te leveren opdat anderen hun baan konden houden. Maar ja, in een crisis lijkt “ieder voor zich en God voor ons allen” de reflex te zijn. Het mocht niet zo zijn.

Niet alleen voor de getroffen medewerkers is dit een gemiste kans. Ook werkgevers hadden met slim beleid een langere termijn probleem kunnen tackelen, of op zijn minst ten dele kunnen opvangen; het wrange is namelijk dat op basis van de leeftijdsopbouw van de beroepsbevolking te voorspellen valt dat we straks heel veel handjes tekort gaan komen. Ik hoorde iemand stellig roepen dat er komend jaar 500.00o mensen met pensioen gaan. Lijkt mij veel, maar ik weet wel zeker dat de uitstroom enorm gaat worden. Bij de gemeenten in Nederland gaat de komende 5 jaar maar liefst 25% van de werknemers met pensioen.

Wow.

Werkgevers staan straks weer te gillen om goede mensen dus. “The war for Talent is on again” . En omdat er niet tijdig op geanticipeerd is, wordt het probleem alleen nog maar groter omdat het aantal mismatches in potentie veel groter is dan tot nog toe. De achterliggende periode is er weinig tijd gestoken in kennisoverdracht van oudere ervaren werknemers op de jongere generatie. Door de bezuinigingen was geen tot weinig overcapaciteit en dus ook geen ruimte voor overdracht.

Dat heeft Supertramp beter geregeld: het klonk als vanouds, de senioren waren er niet meer bij maar de nieuwe generatie klonk helemaal top. Bloody well right!

Nu het bedrijfsleven nog.

Advertenties
  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: